۱۷ گام به سوی کسب مهارتی جدید

…سریعتر از آنچه که انتظارش را داشته ای

تصویر نواختن پیانو

یکی از نکته های فیلم ماتریکس که نظر هر کسی را جلب می کرد این بود که نئو و گروهش می توانستند هرگونه مهارتی را در عرض تنها چند ثانیه یاد بگیرند. از توانایی پراندن هلیکوپتر گرفته تا مبارزه کردن مثل بروس لی را به اصطلاح داونلود می کردند. امروزه با پیشرفت شگفت انگیز فن آوری، یادگیری سریع مضمون این فیلم دارد بیشتر و بیشتر از آنچه که فکرش را می کنی به واقعیت می گراید. عصر حاضر ما را عصر دانش و اطلاعات می نامند، و نسل امروز قادر است برای پاسخ به هرگونه پرسشی که فکرش را بکنی به همه نوع دانستنی و معلومات دسترسی پیدا کند. از این گذشته، ایده ی قدیمی نابغه متولد شدن دیگر دارد زیر سوال می رود و کم کم موهبتی دیگر یعنی یادگیری مهارت ها دارد جایش را می گیرد.

در زیر به ۱۷ روش تند-آموزی به شیوه ی ماتریکسی اشاره می کنم.

۱. تجزیه و مهندسی معکوس

مهارتی را که آرزو داری یاد بگیری به تکه های کوچکتر تقسیم کن و در یکی از آن بخش های جدا شده ماهر شو. کم کم تکه های کوچک گرد هم خواهند آمد و یک مهارت کامل را شکل خواهند داد. مثلاً در یاد گرفتن نواختن گیتار، ابتدا حتی پیش از آنکه کورد را بزنی، یاد بگیر که چگونه با انگشتانت یک الگوی کورد را بگیری. وقتی توانستی از گرفتن کوردی به گرفتن کورد دیگر بروی، آنوقت زدن آن کورد را هم شروع کن.

۲. قانون پارتو

بیست درصد کارت را که ۸۰% نتایج را حاصل می آورد شناسایی کن. مثلاً در یادگیری زبان، بعد مدتی می بینی تنها چند کلمه ی کلیدی هستند که هی اینجا و آنجا تکرار می شوند. به عنوان نمونه، می توانی عبارت «رایج ترین واژگان انگلیسی» را در اینترنت جستجو کنی و ابتدا فقط به یادگیری آنها بپردازی، و بعدها به این مجموعه بیافزایی.

۳. خود را جریمه کن

برای عدم یادگیری مهارتی که دنبالش هستی نوعی تنبیه طراحی کرده و آن را اجرا کن. مثلاً اگر به اهداف تعیین شده ات در دوره ی زمانی در نظر گرفته شده نرسیدی، به آن سازمان خیریه ای که خیلی از آن بدت می آید کمک مالی کن. یا اینکه با دوستت شرط بندی کوچکی کن تا تداومت به سوی هدف، آویزه ی گوشت باشد.

۴. خودت را ضبط کن

وقتی فیلم ضبط شده ی خودت را می بینی، خوب می توانی از اشتباهاتی که می کنی درس بگیری و نقاطی را شناسایی کنی که نیاز به تقویت دارند. این روش در مورد موزیسین ها، هنرپیشگان، سخنرانان، و هنرمندان اجرایی بسیار موثر واقع می شود.

۵. عضو یک گروه شو

یادگیری در قالب گروهی مزایای ویژه ای دارد. نه تنها قادر خواهی بود از دیگران یاد بگیری، بلکه دیگران و خودت موجب تشویق و پیشرفت هم نیز می شوید. خواه باشگاه شطرنج باشد، خواه گروه همفکری باشد، یا گروه ملاقات آنلاین، با آدم های همفکر و مشابه خودت ارتباط برقرار کن.

۶. ماشین زمان

سری به کتابخانه بزن. اگرچه همه چیز دارد روز به روز بیشتر و بیشتر آنلاین می شود، هنوز چیزی به نام کتابخانه وجود دارد. کتابخانه ی مورد بازدیدت چه مال شهرداری باشد و چه مال دانشگاه، در هر صورت شگفت زده ات خواهد کرد؛ چراکه آنجا کتاب هایی خواهی یافت که آنلاین در دسترس نیستند. جستجوی گنج های پنهان و خرد موجود در کتاب های خیلی قدیمی را از یاد نبر.

۷. مثل آفتاب پرست باش

از ستاره یا قهرمان خود الگوبرداری کن. با تماشای ویدیو، یاد بگیر که آن شخص چگونه کار مورد نظرت را انجام می دهد. آنچه که می بینی را شبیه سازی کن. یادگیری تصویری در سرعت بخشیدن به فرایند یادگیری تاثیر شگرفی دارد. یوتیوب درباره ی تقریباً هر موضوعی هزاران ویدیو دارد.

۸. تمرکزت را حفظ کن

تا موفقیت به راهت ادامه بده! لنگ انداختن کار سختی نیست، و همینطور جوگیر شدن و تغییر مسیر دادن به خاطر ظهور چیزی تازه و در نتیجه رها کردن آنچه که آغاز کرده بودی. مدتی است که عدم بازدهی و حتی مخرب بودن دنبال کردن چند فعالیت بطور همزمان (چند هندوانه با یک دست) نیز ثابت شده است. پس تنها روی مهارتی که داری رویش کار می کنی تمرکز کن تا آنرا به فرجام برسانی.

۹. تجسم کن

تمایز بین واقعیت و خیال برای ذهن حسابی دشوار است. به همین دلیل است که ورزشکاران حرفه ای، پیش از دست زدن به آن حرکت ورزشی، تصویر موفقیت شان را در ذهنشان می بینند. تصویر دستیابی ات به آن مهارت جدید را و یکایک گام های مورد نیاز برای حصول نتیجه را در ذهنت ببین.

۱۰. یک مربی پیدا کن

موفقیت از خود سرنخ برجای می گذارد. بهترین میانبر برای خبره شدن در کاری این است که آدم یک نفر خبره را پیدا کند و در نتیجه مجبور نباشد اشتباهاتی را که او پیشتر مرتکب شده بود مرتکب شود. فهمیدن اینکه کدام کارها را نباید کرد یادگیریت را در مهارت جدید سرعت خواهد بخشید. مزیت بزرگی است که یک کارشناس شخصاً با تو در نحوه ی انجام کارها همراه شود. هر چه زودتر یک ایمیل یا پیام برایش بفرست.

۱۱. با آن بخواب

مهارت جدیدت را در فاصله ی ۴ ساعت پیش از خواب تمرین کن. جاش کافمن، کارشناس شناخته شده ی تند-آموزی، می گوید که هرگونه تمرینی که در این فاصله ی زمانی انجام شود سبب می شود مغز با سرعت بیشتری آن آموخته ها را در مسیرهای عصبی مستقر کند. حافظه و مکانیک حرکتی مورد نیازت با سرعت بیشتری برای هدف مربوطه تنظیم می شوند.

۱۲. قانون ۲۰ ساعت

کافمن، علاوه بر راهکار بالا، با نام بردن از عدد ۲۰ به عنوان عدد جادویی می گوید که برای یادگیری هر مهارت تازه ای باید بیست ساعت را وقف آن کرد. استدلال او این است که هر کسی در مراحل نخستین تند آموزی به بن بستی می رسد و پیشاپیش تعهد سپردن به گذر از مرز ۲۰ ساعت روشی تضمینی خواهد بود برای عبور او از آن دیوار پیش رویش و کسب مهارت جدید.

۱۳. با عمل کردن یاد بگیر

گیر کردن در مرحله ی مطالعه و گردآوری اطلاعات مربوط به نحوه ی انجام کار مورد نظر خیلی راحت رخ می دهد و نتیجه اش این است که آدم آخرش سراغ عمل کردن نمی رود. بهترین راه یادگیری، انجام دادن است. هر چقدر هم احساس ناآمادگی کنی، باز هم مداوماً بطور فیزیکی درگیر آن کار باش. با این رویکرد، می توانی تحقیق و عمل را بطور یک در میان انجام دهی.

۱۴. دوی سرعت، نه ماراتن

به جای اینکه خودت را وادار به ساعت ها کار و تلاش کنی، در تکه های زمانی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ای کار کرده و سپس از جا برخاسته و به بدن خود کش بیاور یا برو و قدمی مختصر بزن. وقتی به خودت استراحت های کوتاه و متناوب می دهی، بهترین دامنه ی تمرکزی را که مغزت نیاز دارد برایش امکانپذیر می کنی. پس یادت نرود همیشه به مغزت استراحت های کوتاه و متناوب بدهی، چراکه به آن نیاز دارد.

۱۵. خود را از هرچه مزاحم خلاص کن

کاری کن محیط ات برای تداوم روند تندآموزی مناسب باشد. یعنی خود را از هرگونه شبکه ی اجتماعی و وسوسه ی سرزدن به ایمیل خلاص کن. از قدیم گفتند، «از دل برود هرآنچه از دیده برفت.» پیش از آغاز جلسه ی تمرینی ات، خاطر جمع شو که هر آنچه که بطور بالقوه می تواند باعث پرت شدن هواست شود را از جلوی چشمت دور کنی.

۱۶. مکمل های نوتروپیک

نوتروپیک ها که مواد تقویت کننده ی ادراک مغزند در قالب گیاهان طبیعی یا مکمل موجودند. دانشجویان شب-امتحانی حاضرند در مورد تمرکز زایی این مکمل ها قسم بخورند. کاربرد نوتروپیک های گیاهی طبیعی در طب سنتی آیورودیک هندوستان جهت ارتقا ذهن و یادگیری قدمتی هزاران ساله دارد.

۱۷. جشن بگیر

یادت نرود برای هر پیروزی کوچکی که در مسیر یادگیریت بدست می آوری جشنی بگیری. وقتی دستانت را به نشانه ی پیروزی بالای سر می بری و پایکوبی می کنی، مغزت اندورفین و سرتونین ترشح می کند. خودت را به تکه ای شکلات مهمان کن و به خودت تبریک بگو. این کار تو را ترغیب خواهد کرد همچنان به سوی هدفت به پیش بروی!

از همه ی اینها گذشته، در این مسیر خوش بگذران. یاد گرفتن یک مهارت جدید باید هیجان انگیز باشد، به گونه ای که هر روز برای رسیدن زمانش لحظه شماری کنی. در این راه، از لذت رسیدن به هدف نهایی در ذهنت تصویری بساز و کاری کن این حس هیجان که قرار است به ورژن بهتری از خودت تبدیل شوی همواره تو را برانگیزد. برای اینکه زندگی برایت دوست داشتنی باشد، باید مداوماً بیاموزی و خودت را به چالش بکشی.


نویسنده: تای نگوین

سرآشپز ماهر، قهرمان بین المللی کیک-بوکسینگ، و مربی مدیتیشن

منبع: لایف هک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *